- Haz
- 113
- 1
AlmaLinux Nedir?
AlmaLinux topluluk tarafından desteklenen, CloudLinux Inc. tarafından geliştirilen ve uzun süreli destek vermeyi amaçlayan açık kaynak kodlu işletim sistemidir. RHEL tabanlı olup CentOS'un halefi olarak görülüyor. İlk AlmaLinux sürümü 30 Mart 2021'de yapıldı. 22 Şubat 2021 (8.3-rc-1) sürümü ve 2 Şubat 2021'de yayınlanan AlmaLinux 8.3-beta-1 genel betası piyasaya sürüldü.
Neden CentOS Yerine AlmaLinux'u Tercih Etmeliyim?
CentOS, artık kararlı bir işletim sistemi oluşturmaya devam etmeyeceklerini açıkladılar. Buda demek oluyor ki CentOS, RHEL güncellemelerini alsa bile artık desteği olmayacağından sistemde çıkan yeni sorunlar açıklar düzeltilmeyeceğini yani güncelleme almayacağı anlamına geliyor. Bu yüzden kullanıcıların yeni bir işletim sistemine geçmesi en doğru seçim olacaktır.
Avantajları Nelerdir?
- AlmaLinux sürüm notlarını ve kaynak kodlarını yayınlar, böylece geliştiriciler kendi güncellemelerini ve uyumluluklarını kolayca geliştirebilirler.
- CloudLinux'un finansal desteğini alan istikrarlı bir işletim sistemidir.
- İşletim sistemine geçiş için kullanılabilir bir geçiş aracına sahiptir ve kullanıcılara kaynak kodu sağlar.
- Uzun süreli desteğe sahip olacaktır.
- CentOS kadar hızlı ve hafif bir işletim sistemidir.
Dezavantajları Nelerdir?
- Yeni bir işletim sistemi olduğu için üne sahip bir işletim sistemi değildir. Yani bir sorun olduğunda çözüm bulmak biraz zor olabilir.
- AlmaLinux henüz üçüncü taraf uygulamalarla uyumlu değildir. Özellikle AlmaLinux 9 sürümü uyumlu değildir.
AlmaLinux Kimler İçindir?
AlmaLinux'un ne olduğundan daha önemlisi, onu kimin ve ne için kullanması gerektiğidir. AlmaLinux şunlar içindir:
- CentOS kararlı sürümlerine benzer bir şeye geçmek isteyen herkes.
- CloudLinux gibi saygın bir Linux geliştiricisi tarafından desteklenen sağlam bir işletim sistemi isteyen işletme sahipleri AlmaLinux'u düşünmelidir.
- Maliyetlerini düşürmek isteyen ve REHL lisansı için ödeme yapmak zorunda kalmayan kullanıcılar.
- İşletim sistemleri için desteğe 7/24 erişim arayan kullanıcılar.
Özet geçmek gerekirse CentOS kullanmak isteyip güncellemelerden mahrum kalmak istemeyen kesim için ideal bir işletim sistemidir. Geçişi kolaydır. İlerleyen zamanlarda Centos 7'den ve Centos 8'den nasıl AlmaLinux'a veri kaybı olmadan nasıl geçileceği hakkında konu da paylaşacağım. Güncel bilgiler için takipte kalabilirsiniz.
Son düzenleme: